T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Gıda İşletmelerinde Korona Tedbirleri

Yayın Tarihi : 1.04.2020

Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgını ve etkisi sonucu pek çok ülkede yaşanan olağanüstü durum nedeniyle; ilimizde bulunan fırın, unlu mamulleri, market, şarküteri, kasap, paket servis yapan lokanta, sanayi tesisleri yemekhaneleri başta olmak üzere faaliyetine devam eden tüm gıda işletmelerinde denetimler sıklaştırılmıştır.

Denetimlerde Sağlık Bakanlığınca belirlenen 14 kurula titizlikle uyulmasının yanında, Ekmek, meyve-sebze gibi açıkta satılan gıda maddelerine tüketiciler tarafından temas edilmesinin engellenmesi, işletmelerde el dezenfektanları bulundurulması, kapı kolları, sepetler ve araçların sık sık uygun malzeme ile dezenfekte edilmesi, hastalık belirtisi olan çalışanların sağlık kuruluşlarına yönlendirilmesi, çalışan personelin uygun koruyucu ekipman kullanması (eldiven maske vb) konularında bilgilendirmeler yapılarak, gıda işletmelerinde Koronavirüs hastalığı (Covid-19) hakkında alınması gereken tedbirlere ilişkin bilgilendirme yazıları işletme yetkililerine imza karşılığında elden tebliğ edilmiş ve belirtilen kurallara uymaları sağlanmıştır. Böylelikle gıda işletmeleri hem denetlenmiş hem de işletmelere rehberlik edilmiştir.

Bu amaçla salgının çıktığı ilk günden itibaren 277 gıda işletmesi denetlenmiştir. Denetimlerimiz aralıksız olarak devam edecektir.

Gıda güvenilirliği açısından tüketicinin korunmasını sağlamak amacıyla;  Gıdanın birincil üretiminden son tüketiciye arzına kadar, gıda hijyenine ilişkin genel kuralların kontrolü 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem kanunu kapsamında İl Müdürlüğümüz Kontrol Görevlilerince eksiksiz olarak yerine getirilmektedir.