T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Süt Otunda Hasat Zamanı

Yayın Tarihi : 20.05.2020
İlimizde Bakanlığımız Eğitim Yayım Daire Başkanlığı tarafından "Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projeleri" kapsamında 2019 yılında  uygulamaya başladığımız  Yemde İlkadım; Süt Otu Yayım Projesinde hasat zamanı başladı.
Merkez Ağdacı Mah. yetiştiricilerinden Hüseyin Al’ın projemiz kapsamında üretimini gerçekleştirdiği Ryegras (süt otu) hasadına başladı. Tarlasında ziyaret ettiğimiz çiftçimiz ilk defa süt otu ektiğini, iki- üç kez daha biçim gerçekleştireceğini dile getirdi.  
Ziyaret İl Müdür Yardımcısı Abdurrahman Türkmen, Şube Müdürleri ve teknik personelin katılımı ile gerçekleşti. İl müdür yardımcımız,” çiftçimizin Dünya Çiftçiler Gününü kutlayarak, özellikle içinde bulunduğumuz salgın döneminde tarımsal üretimin öneminin bir kat daha arttığını belirterek, bol kazançlı ve  bereketli bir hasat geçirmesini diledi. Projeyle yem bitkileri tarımında alternatif olarak Samsun Karadeniz Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve 2018 yılında tescil edilen İlkadım İtalyan Çimi çeşidini ilimize adapte ederek; ekonomik getirisi ve kalitesi yüksek olan İtalyan çimi üretimini özendirici bir noktaya taşımayı ve yem bitkileri alanları içerisindeki üretim payının arttırılmasının  sağlanması hedeflendiğini belirtti.
  Projeyle ilimizde 10 çiftçiye 5'er dekar alanda üretimimi gerçekleştirilen "ilkadım" isimli Ryegrass (süt otu) diğer adıyla İtalyan çimi Lolium Multiflourum geniş yapraklı, çok lezzetli ve kolay sindirilebilen tek yıllık buğdaygil yem bitkisidir. Özellikle süt verimini arttırdığından dolayı çiftçiler tarafından süt otu olarak adlandırılmıştır. Enerji ve protein değeri çok yüksek olan  süt otu yeşil ot olarak yedirildiği gibi  kuru ot olarak veya silajı yapılarak da değerlendirilir. İlkbahar veya sonbaharda ekimi yapılabilen süt otu bitkisinin dekar başına 8 ton/yıl verim alınabiliyor. Yıllık 4-5 hasat yapılabilen süt otu bitkisinde protein değeri % 15 tir.