T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bitki Koruma Ürünleri Bayi Denetimleri Devam ediyor…

Yayın Tarihi : 24.07.2024

EŞ ZAMANLI KONTROLLER

Tarım ve Orman Bakanlığımız, ülke genelinde eş zamanlı kontroller yapılmasına karar verdi. Denetimlerin amacı ise, bitki koruma ürünlerinin satış ve depolanmasının mevzuata uygunluğu kontrol edilmektedir.

Denetimlerde şu hususlara dikkat edildi;

Kayıt dışı ve izinsiz satış veya depolama yerlerinin tespiti.

 Kullanımı sonlandırılmış, sahte, kaçak ve ruhsatsız ürünlerin satışı.

 Pazarlarda, özel araçlarda seyyar veya gezgin satıcılar tarafından ürün satışı.

 İnternet üzerinden satış yapan bayi veya toptancıların tespiti.

Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi kullanılmadan yapılan satışlar.

 Bayilerin mevzuatta belirtilen kayıtları tutup tutmadığı hususlarında denetimler yapılmaktadır.

2024 yılı Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) bayi denetimleri devam ediyor.

 

2019 yılında yürürlüğe giren Bitki koruma ürünlerinin toptan ve perakende satılması ile depolanmasıyla ilgili yönetmelik kapsamında il ve ilçedeki ruhsatlı bitki koruma ürünleri bayilerinin yıllık denetimleri Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personelleri tarafından yapılmaktadır.

Bayi denetimleri bitki sağlığı açısından olduğu kadar insan ve çevre sağlığı açısından da son derece önemli bir konudur. Bitki Koruma Ürünleri(Tarım İlaçları ) bayilerine düzenli olarak denetleme yapılmakta ve ara verilmeden denetimlere devam edilmektedir. Yapılan  kontrollerde, yönetmeliğe aykırı davranışlarda bulunan Bitki koruma ürünleri bayi ve  Bitki koruma ürünleri bayi olmadan satış yaptığı tespit edilen  işletme ve kişilere idari para cezası uygulanmaktadır.

BKÜ bayilerine yıl içerisinde yapılan denetimlerde görülen eksiklikler hakkında bayilere neler yapılması gerektiği konusunda bilgi verilirken, tespit edilen eksikliklerin de giderilmesini istenmektedir. Bayilere yönetmelikte yapılan yeni düzenlemeler ve değişiklikler ile bayilerin sorumlulukları ve uymaları gereken hususlar ile ilgili olarak bilgiler aktarılmaktadır.

 2019 yılında yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında Dünyada sadece ülkemizde kullanılan sistem sayesinde tarım ilaçları üretimden son kullanıcı çiftçiye kadar kare kod sistemi sayesinde izlenebilmektedir. Kare kod sistemi sayesinde sahte, kaçak, son kullanımı geçmiş ve Bakanlıkça yasaklanmış aktif maddeleri içeren ürünlerin takibi yapılabilmektedir. Üreticilerimizin kare kodsuz ve son kullanma tarihi geçmiş ürünleri kullanmamaları ve bu şekildeki ürünlerle karşılaşmaları halinde kurumumuza haber vermeleri önem taşımaktadır.

İl ve ilçelerimizde Müdürlüğümüzce ruhsatlandırılmış toplam 19 Ruhsatlı bitki koruma ürünleri bayimiz bulunmaktadır. Bu ruhsatlı bayiler dışında Bitki koruma ürünlerinin satışı veya bulundurulması yasaktır.