İl Müdürlüğümüz ve Bartın Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği birlikteliğinde yürütülmekte olan “Halk Elinde Anadolu Mandasının Islahı Projesi” kapsamında bulunan mandalar için Birlik tarafından yeni kan katımı sağlamak (et ve süt verimini yükseltmek) amacıyla İstanbul Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliğinden 21 adet damızlık değeri yüksek damızlık boğa (damızlık comba) getirilerek proje kapsamında olan yetiştiricilere teslim edildi.
Combaların (Boğaların) teslimine İl Müdürü Abdulsetter Bayram, Birlik Başkanı Hasan Gül, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü V. Emine Sancar, proje lideri Veteriner Hekim Sezer Öz, proje teknik elamanı Ziraat Mühendisi Ozan Mankadak ve yetiştiriciler katıldı.
Combaların teslimi ile ilgili olarak İl Müdürü Abdulsetter Bayram: "İlimizde kayıtlı 413 manda yetiştiricisi ve toplam 3.625 manda mevcuttur. Ülkemizde ilimizle birlikte 18 ilde uygulanmakta olan “Halk Elinde Anadolu Mandasının Islahı Projesi” kapsamında da 833 manda ile 121 yetiştirici bulunmaktadır. Proje kapsamanda olan mandalara yıllık 850 TL destekleme ödemesi yapılmaktadır. Ayrıca malaklara da -projeli ve projesiz- yıllık 350 TL, bunun dışında da proje kapsamındaki malaklara 1 yaşını bitirdiğinde 200 TL daha destekleme ödemesi yapılmaktadır. Yani projede bulunan bir mandaya yavrusuyla birlikte toplam 1.450 TL ödeme yapılmaktadır. Bu amaçla 2016 yılında projeli mandalara 763.850 TL, projesiz mandalara 2015 yılında 396.500 TL (2016 yılı devam ediyor) destekleme verilmiştir.
İlimizde 2013 yılından beri faaliyet gösteren Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği tarafından ilimiz manda varlığının artırılması, verimliliğin yükseltilmesi ve akrabalıklardan doğan olumsuzlukların giderilmesi amacıyla İstanbul'dan getirilerek yetiştiricilerimize teslim edilen yüksek vasıflı combalar (boğalar) birliğimize hayırlı olsun. Mandacılığımızın verimliliğinin artması için bu faaliyet hayati bir önem arz etmektedir. Getirilen combaların ilimiz mandacılığına faydalı olacağına inanıyorum. Çünkü yıllarca aynı hayvanların kullanımından dolayı verimde olumsuzluklar söz konusu idi. Mandalarımıza bu yeni kan katımı ile hem akrabalıklardan oluşan olumsuzluklar giderilecek hem de mandalarımızın vasıfları iyileşerek verim artacaktır. Combaların getirilmesine vesile olan Birlik yönetimini ve çalışanlarını tebrik ediyorum. Çabalarından ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum." dedi.
Bartın Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği başkanı Hasan Gül de yaptığı açıklamada: "2013 yılında ilimizin mandacılığını geliştirerek daha ileriye götürmek amacıyla Birliğimizi kurduk. Birliği kurduğumuz o tarihten bu güne kadar önemli merhaleler kat ettik; manda varlığımızda artış oldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından finanse edilen "Halk Elinde Anadolu Mandasının Islahı Projesini" uygulamaya koyduk. Bu proje gereğince istihdam oluşturduk. Araç aldık ve mini laboratuvar kurduk. Destekleme miktarımız artı. Proje kapsamında 121 üyenin sahip olduğu 807dişi ve 26 erkek olmak üzere toplam 833 manda ve 279 adet malak mevcuttur.
İlimizde bir sorun olarak karşımıza çıkan akrabalı yetiştirmenin yol açtığı verim gerilemesinin önüne geçmek için İstanbul Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ile ortaklaşa yürütülen çalışma sonucunda, 18 üyemize 21 adet erkek damızlık manda getirdik. Üyelerimize hayırlı olsun.
Tüm çalışmalarımızda gerek maddi gerekse teknik olarak bizi destekleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerine ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışanlarına teşekkür ediyorum. Yeni combalarımızın da hayırlı olmasını diliyorum." dedi.