Bilindiği üzere denizlerimizde gırgır ve trol yöntemi ile yapılan avcılık faaliyetleri için 15 Nisan 2023 tarihi itibari ile başlamış olan av yasağı, 31 Ağustos tarihinde sona erecek olup 1 Eylül tarihi itibari ile 2023-2024 balıkçılık av sezonu başlayacaktır.
Bu kapsamda, yeni başlayacak olan balıkçılık av sezonunun tüm balıkçılarımıza, ilimiz ve ülkemiz balıkçılığına hayırlı ve uğurlu olmasını ve kazasız belasız geçmesini ve bol kazanç getirmesini dilerim.
Ülkemiz, uzun sahil şeridi, yaygın iç sular ve akarsu sistemleri ile önemli ölçüde balıkçılık kaynaklarına sahiptir ve ilimiz sahil şeridi de 59 km.dir. Türkiye su ürünleri açısından hem ithal eden, hem de ihraç eden bir ülke konumundadır. Avrupa Birliği (AB) Ülkelerine İhracatını yaptığımız tek hayvansal ürün balıktır. Yarattığı katma değer ve istihdama katkısı ile stratejik öneme sahip olan su ürünleri sektörü dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla gelişmektedir. Sektörün ekonomiye katkısı, tarımsal üretim değerindeki yeri ve sektörün ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar önem arz etmektedir.
Balık avcılığı ve yetiştiriciliği bakımından zengin olan ülkemiz, vitaminler, proteinler, yağ asitleri ve mineraller içeriği bakımından oldukça zengin olan balığın haftada en az iki kez tüketilmesinin önerilmesine rağmen, kültürel değerlerimizin de etkisiyle balık tüketiminde oldukça geride kalmıştır. Dünyada ortalama yıllık kişi başı balık tüketimi 20 kg civarında iken balık tüketimi ülkemizde sadece 6,8 kg'dır.
İlimizde 2022 yılı su ürünleri üretimi, avcılık yoluyla elde edilen deniz balıklarında 4.125 ton, diğer (Deniz salyangozu) deniz ürünleri avcılığında 280 ton ve yetiştiricilik yolu ile yapılan üretimde de toplam 15 ton olarak gerçekleşmiştir.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından ruhsatlandırılan 192 balıkçı gemisi bulunmakta olup, 12 metreden büyük gemi sayısı 19 adet, 12 metreden küçük gemi sayısı 173 adettir. Amatör balıkçı sayısı 163 ve Gerçek kişi Ruhsat Tezkeresi sayısı 1.536'dır.
İlimizde 12 metre ve üzeri boydaki gemilerin avcılık yoluyla elde ettikleri ürünlerin karaya çıkışı için Bakanlıkça izinlendirilen, Tarlaağzı Balıkçı Barınağı, Tekkeönü Balıkçı Barınağı, Kurucaşile Balıkçı Barınağı olmak üzere 3 adet Balıkçı Barınağı bulunmaktadır. Bunların yanı sıra Bartın Boğazı, Güzelcehisar, Mugada, Büyükkızılkum, Amasra, Akkonak, Çakraz, Göçkün, Karaman, Kanatlı barınma alanları da 12 metreden küçük gemiler için karaya çıkış noktası olarak kullanılmaktadır.
Su ürünleri sektöründe 18 bin 476 adet balıkçı gemisiyle Avrupa'nın en güçlü balıkçılık filosuna sahip ülkelerden birisiyiz. Yetiştiricilik sektöründe 2 bin 223 tesisimiz bulunmaktadır. Balıkçılarımız, denizlerimizden elde edilen bu nimetin bizim sofralarımıza taşınmasına vesile olan emekçilerdir. Bu çalışmalarda gerçekten büyük bir emek ve çaba vardır. Bu emeklerin zayi olmaması, hak ettiği karşılığı bulması ve sürdürülebilir olması için başta Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Valiliğimiz ve ilgili diğer kurumlar olarak sonuna kadar destek veriyoruz.
Ülkemizin zengin su ürünleri potansiyelini ve değişik türlerin üretimine izin veren avantajlarımızı kullandığımızda sektörden daha fazla pay alabileceğimiz aşikardır. Bu sebeple balıkçılığı geliştirmek amacıyla Bakanlığımız tarafından geleneksel kıyı balıkçılığı yapan balıkçılarımıza tekne boyuna göre her yıl destekleme ödemesi yapılmaktadır. İç su balıkları yetiştiriciliği yapan müteşebbislerimize ise ürün desteği verilmektedir. Ayrıca denizlerimizde son yıllarda görülen istilacı türlerin temizlenmesi amacıyla balıkçılarımıza destekleme ödemesi yapılmaktadır.
Devletimizin su ürünleri politikalarının ana hedefi, halkımıza bol ve ucuz balık sağlamak olduğu kadar, deniz, göl, baraj ve nehirlerdeki su ürünleri ve balık kaynaklarını koruyarak, sürdürülebilir avcılık yöntemlerinin geliştirilmesini sağlamaktır. Unutulmamalıdır ki; doğal kaynaklar sonsuz değildir. Bu kaynaklar, gelecek nesillere aktaracağımız bir emanettir. Bu nedenle, koruma ve kullanma dengesini mutlaka gözetmek zorundayız. Bu minvalde su ürünleri istihsalinde kullanılan istihsal vasıtalarının haiz olmaları gereken asgari vasıf ve şartlar ve bunların kullanma usul ve esasları ile sağlık, memleket ekonomisi, seyrüsefer, teknik ve bilimsel yönlerden bölgeler, mevsimler, zamanlar, su ürünleri cinsleri, çeşitleri, ağırlık, irilik, büyüklük gibi vasıflar bakımından konulan yasak, sınırlama ve yükümlülüklerin denetlenmesine yönelik 1380 sayılı su ürünleri kanunu gereği 7 gün 24 saat esasına göre denetimler gerçekleştirilmeye devam edecektir. Su ürünlerinin varlığının devamı için bilimsel kurallara dayanılarak sınırlandırılan balık boylarının; hamsi balığı için 9 cm., sardalya 11, istavrit, barbunya mezgit balığı için 13 cm., lüfer 18 cm., palamut 25 cm. vb. olması gerekmektedir.
1 Eylül itibariyle balıkçılık av sezonu açılacaktır. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin önemli geçim kaynaklarından olan balıkçılık, zengin balık popülasyonunu sekteye uğratmamak adına balıkların üreme büyüme gibi dönemleri baz alınarak yılın belli dönemlerinde av yasağı getirilmektedir. Çok çeşitli balık popülasyonlarına sahip olan ülkemiz yılın her döneminde tatlı ve tuzlu sularda yenilebilen balık türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Sularımızdaki bu zenginliğin korunabilmesi ve ekolojik dengenin sağlanabilmesi için belirlenen tarihler arasında balıkçıların avcılık yapabilmesi, bu tarihler dışında ise balık avcılığının yapılmaması için bir dizi önlemler alınmaktadır.
Denizlerin korunması, su ürünlerinin korunması ve balık avcılığında sürdürebilirliğin sağlanması amacıyla uygulanan balık avcılık sezonu yasağı, bölgemizde 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle son bulacaktır. Hayırlı ve bereketli bir sezon geçirmek dileğiyle, rastgele diyorum.