Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı tarafından, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ek finansmanı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğinde yürütülen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) faaliyetlerinin Yıllık Denetim Misyonu Toplantıları çerçevesinde, proje paydaşlarından oluşan misyon heyeti 30 -31 Ekim 2023 tarihleri arasında mevcut uygulamaları ve ilerlemeleri yerinde görmek üzere ilimizde ziyaretlerde bulundu.
Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreter V. Uğur KARAKAYA, İl Müdürü Yasin ÖNDER, KDAKP İl Koordinatörü Oktay ACIBAL ve ilimiz proje ekibi ile yapımı devam eden Akçamescit Hayvan Pazarında yapılan karşılamada; Daire Başkanı Dr. A. Şule ÖZEVREN, IFAD Ülke Direktörü Liam F.CHICCA liderliğinde, Kırsal Altyapı Uzmanı Michele PIRAZZOLI, Ülke Program Sorumlusu Taylan KIYMAZ, Değer Zinciri Analisti Marie Edward MIKHAIL, Cinsiyet Uzmanı Chiqui ARREGUI, İzleme Değerlendirme Uzmanı Lilit SARYAN, Çevre Uzmanı Oliver MUNDY, Ekonomi ve Finans Analiz Uzmanı Susanna SANTARELLI IFAD Uzmanlarından oluşan heyet, UNDP Türkiye'den IFAD Projeler Koordinatörü Güray BALABAN ile proje personeli ve uzmanlardan oluşan ekip ziyareti gerçekleştirdi.
Heyet ilk olarak 500 büyükbaş, 300 küçükbaş kapasiteli olan ve sözleşme bedeli 1.395.163,86 USD olan Akçamescit Hayvan Pazarında incelemelerde bulunarak yapım çalışmaları hakkında bilgiler aldı.
Yeşilkaya Köyünde demonstrasyon olarak kurulan 250 m2 serada, Aydınlar Köyünde dezavantajlı kesime yönelik kurulan 90 m2 serada, Yukarışeyhler Köyünde bireysel hibe desteği verilerek yem bitkisi ekilişi yapılan tarlada kurulan elektrikli çitte, Serdar Köyünde tohum desteği verilen yonca tarlasında ve son olarak hibe desteği verilen S.S. Budakdüzü Tarımsal Kalkınma Kooperatifinde saha ziyaretleri gerçekleştirilerek hibe ve ekonomik yatırım projeleri yerinde incelendi.
Misyon heyeti, ilde bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetlerden oldukça memnun kaldıklarını, bunun merkez ve saha ekiplerinin özverili çalışmalarının önemli bir sonucu olduğunu belirttiler.
Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında, kırsal yoksulluğun azaltılmasına yönelik olarak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Çankırı, Adana, Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş ve illerinin 68 ilçesini ve 2.721 köyünü kapsayan çalışmalar yapmaktadır.